top of page

Profile

BMW 700 "Γερμανική αξιοπιστία με Ιταλική φινέτσα"

Η Εντυπωσιακή του παρουσία στο  Frankfurt Motor Show το 1959 και οι 25.000 άμεσες παραγγελίες ήταν ότι πιο ενθαρρυντικό για την εταιρία που πάλευε να σωθεί από την κρίση και δέχθηκε το "φιλί της ζωής" από τα Ιταλικά χέρια του σχεδιαστή που ανέτρεψε την σχεδιαστική γραμμή που ακολουθούσαν πιστά οι Γερμανοί μέχρι τότε.

Από "ανάγκη" ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι ο προκάτοχος του το BMW 600 δεν είχε την ανταπόκριση του κοινού που περίμενε η εταιρία, κι όμως κατάφερε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην ιστορία της φίρμας. 

Πιο συγκεκριμένα ο τότε αντιπρόσωπος της BMW στην Βιέννη
Wolfgang Denzel με εμπειρία στην κατασκευή αμαξωμάτων, θέλησε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο μοντέλο με βάση το 600 αλλά να μην έχει καμία σχέση σχεδιαστικά με αυτό. Έτσι κλήθηκε ο Ιταλός Giovanni Michelotti να φέρει εις πέρας αυτό το εγχείρημα. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τόσο πολύ τους ανθρώπους της BMW στις 30 Ιουλίου του 1958 που θέλησαν να υιοθετήσουν το concept σαν κανονικό εργοστασιακό μοντέλο της εταιρίας μιας και η ανάγκη για ανανέωση ήταν επιβεβλημένη στη δύσκολη περίοδο που περνούσε η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Τεχνικά ο κινητήρας του 600 αναβαθμίστηκε και το νέο 700 έχει ισχύ 30hp από 19.5hp, το κιβώτιο 4 σχέσεων + όπισθεν,ενώ το σασί μεγάλωσε σε διαστάσεις και κυρίως σε μήκος ενώ η μεγαλύτερη καινοτομία του ήταν το αυτοφερόμενο πλαίσιο (monocoque structure) που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία για μοντέλο BMW.


Τρεις οι αρχικές εκδώσεις του 700,Coupe, Cabriolet και Saloon.

Η Εντυπωσιακή του παρουσία στο  Frankfurt Motor Show το 1959 και οι 25.000 άμεσες παραγγελίες ήταν ότι πιο ενθαρρυντικό για την εταιρία που πάλευε να σωθεί από την κρίση και δέχθηκε το "φιλί της ζωής" από τα Ιταλικά χέρια του σχεδιαστή που ανέτρεψε την σχεδιαστική γραμμή που ακολουθούσαν πιστά οι Γερμανοί μέχρι τότε. Συνολικά βγήκαν στην παραγωγή 188.211 αυτοκίνητα σε όλες τις εκδώσεις του στα λίγα χρόνια παραγωγής του από το 1959 μέχρι το 1965, καθώς καταγράφεται ότι περίπου 155 αυτοκίνητα παραγόταν σε καθημερινή βάση.

Το BMW 700 αποτελεί το μοντέλο που κέρδισε το ενδιαφέρον μια μεγάλης μερίδας αυτοκινητόφιλων συνδυάζοντας ένα αξιόπιστο μηχανικό σύνολο απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή του με "αέρα" Ιταλικής φινέτσας.

Για την ιστορία υπήρξε και αγωνιστική έκδοση του 700 με την ονομασία 700RS.

Νέο σωληνωτό σασί σχεδιάστηκε και το πανάλαφρο αεροδυναμικό αλουμινένιο αμάξωμα ιδιαίτερα χαμηλωμένο δημιούργησε ένα απόλυτα ανταγωνιστικό σύνολο. Εφοδιασμένο και από τον αναβαθμισμένο κινητήρα των 697cc με διπλά Dell'Orto καρμπιρατέρ εκτόξευσε την ιπποδύναμη τους 70hp στις 8000σ.α.λ. κάτι εντυπωσιακό για κινητήρα 700cc, αν αναλογιστούμε και συνολικό βάρος των 550kg το 700RS ήταν ένας μικρόσωμος πύραυλος εδάφους που επάξια κατέστησε ανταγωνιστικό και αγωνιστικά το προφίλ της BMW την εποχή που αναφερόμαστε. 


Πολλές οι επιτυχίες του 700RS σε πρωταθλήματα αναβάσεων στη Γερμανία, όπως αυτό που κατέκτησε ο Hans Stuck το 1960 (German Hillclimb Championship), επίσης οι Hans Stuck & Sepp Grieger κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία τους το 1960 στις 12 ώρες του Hockenheim, ο Walter Schneider μαζί με τον Leo Levine κέρδισαν στην κατηγορία τους την πρώτη θέση στο (six hour touring car race) στην πίστα του Nürburgring το 1960 κ.λ.π.

Στο τιμόνι έχουν επίσης βρεθεί σπουδαίοι οδηγοί όπως οι
Jacky Ickx, Hubert Hahne, Heinz Eppelein, Hans Stuck, Alexander von Falkenhausen και ο ιδρυτής της Alpina Burkard Bovensiepen.

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page