top of page

Profile

Το Κτήνος BMW Brutus V12

'Έχει χαρακτηριστεί με τον τίτλο "Tο καθημερινό όχημα του Σατανά" και ίσως όχι άδικα.
Άνετα θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε ταινία του Hollywood αφήνοντας τους ηθοποιούς σε δεύτερο ρόλο καθώς μπορεί να σε καθηλώσει με την παρουσία του στο πλάνο του κινηματογραφικού φακού.
Τα οπτικά εφέ των ταινιών του είδους ωχριούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με το Brutus από την στιγμή που θα εκκινηθεί ο κινητήρας σε διάταξη V12 των 47.000 κυβικών εκατοστών της BMW τύπου ‘VI’ από πολεμικό αεροπλάνο, κατασκευής του 1925!

Πώς κατασκευάστηκε και για πιο λόγο? 


Μετά τον 2ο Π.Π στη Γερμανία οι κινητήρες αεροπλάνων ήταν ότι πιο εύκολο μπορούσαν να βρουν μηχανικοί για να κατασκευάσουν project είτε για λόγους εξάσκησης είτε από κέφι και μόνο. Στην περίπτωση του Brutus μια ομάδα μηχανικών αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε ένα συνεργείο στη γερμανική πόλη Sinsheim, σημερινής ιδιοκτησίας του Μουσείου Αυτοκινήτου και Τεχνολογίας της πόλης, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο έχοντας σαν αφετηρία αυτόν τον θηριώδη κινητήρα.

Ποιο σασί όμως μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο κινητήρα και κυρίως σε τι σασί μπορεί να χωρέσει ένα μοτέρ μήκους 1.80 μ , ύψους 1.1 μ, πλάτους 0.87 μ και βάρους λίγο πάνω από 1/2 τόνο..?
Μόνο American LaFrance σασί το μπορεί! 

 

Οι ρίζες τις εταιρίας χάνονται πίσω στο 1832 όταν κάποιες μικρότερες εταιρίες που κατασκεύαζαν χειράμαξες και αργότερα αλογάμαξες το 1873 ενώθηκαν και δημιούργησαν την γνωστότερη και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής μεγάλων σασί που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για πυροσβεστικά οχήματα.

 

Έτσι λοιπόν έχοντας ένα αξιόπιστο σασί American LaFrance του 1908 και το θηριώδη μοτέρ της BMW ξεκίνησε την κατασκευή του αγωνιστικού χαρακτήρα "Κτήνους" (εξ ου και το όνομα Brutus).

 

Με τέτοιο κυλινδρισμό δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί χρειάζεται μόνο 800 σ.α.λ. για να πάει άνετα με 100 χ.α.ω. το Brutus.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορούσε να παράγει 500hp στις 1500 σ.α.λ. και στην κορύφωση της ισχύος στις 1700 σ.α.λ να αποδώσει 750hp για περίπου ένα λεπτό. Μιλάμε για κινητήρα πολεμικού αεροπλάνου γιαυτό και οι διαφοροποιήσεις στις επιδώσεις και στην λειτουργικότητα διαφέρουν από τους κινητήρες των αυτοκινήτων. 

Μηχανικό κιβώτιο 3 ταχυτήτων,μετάδοση κίνησης με αλυσίδα και κατανάλωση καυσίμου 100lit στα 100km είναι λίγα από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Εκτός του τρομακτικού του ήχου,τρομακτική είναι και η ροπή κάνοντας εύκολη υπόθεση το σπινιάρισμα των τροχών στα 140km/h με τρίτη ταχύτητα!

Πραγματική δοκιμασία για τον τολμηρό οδηγό που θα καθίσει στο τιμόνι καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος διαχωριστικός χώρος ανάμεσα στη μηχανή και τα πόδια του,εκτός της μεγάλης θερμοκρασίας που έχει να αντιμετωπίσει πρέπει απαραίτητα να φοράει γάντια και στολή από πυρίμαχο υλικό για την βροχή από σπίθες που θα τον συντροφεύει καθ' όλη την διάρκεια της οδήγησης...  

 

Πέραν των αριθμών που έχουν λίγη σημασία το θέαμα του Brutus στο δρόμο είναι το κάτι άλλο.
Το καλό μάρκετινγκ του Μουσείου Αυτοκινήτου και Τεχνολογίας του Sinsheim έφερε το Brutus στην πίστα του Top Gear με τον Jeremy Clarkson να έχει ακόμα εφιάλτες από την οδηγική εμπειρία μαζί του!

 

Παρακάτω το έξοχο video έστω και στα Γερμανικά από την RTL 

 

To Brutus BMW είναι η ατραξιόν του Auto & Technik Museum SINSHEIM στη Γερμανία όπου και της ανήκει,η κατοχή λίγου τίμιου ξύλου πάνω σας κατά την πιθανή επίσκεψη σας εκεί, κρίνεται σοφή, εάν όχι απαραίτητη, το Κτήνος απλά αναπαύεται...

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page