top of page

Profile

Και "ἐγένετο φῶς" De Tomaso Vallelunga..η αρχή!

Κατασκευάστηκαν 58 Vallelunga από τα οποία τα πρώτα 5 ήταν από αλουμίνιο ανάμεσα τους και το πρωτότυπο Spider.

Mπροστά από την εποχή του δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα και ομορφότερα sport αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν για μέγιστη οδηγική απόλαυση και εξωτικό...συγνώμη ερωτικό design ήθελα να πω!

Πολλοί γνωρίζουν την Ιταλική φίρμα De Tomaso εξ αιτίας του ευρέως γνωστού supercar που κατασκεύασε στις αρχές της δεκαετίας του '70 με το όνομα Pantera. Λιγότερο γνωστό το προηγούμενο μοντέλο Mangusta που ήταν ο προκάτοχος της Pantera με λιγότερες δάφνες επιτυχιών στα χρόνια παραγωγής του παρά το εξίσου εντυπωσιακό αμάξωμα δια χειρός Giorgetto Giugiaro για λογαριασμό της Ghia.

Ποιο ήταν όμως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής του Ιταλού Alejandro De Tomaso γεννημένου στο Buenos Aires στις 10 Ιουλίου του 1928?  Ίσως το πιο Ιταλικό De Tomaso που κατασκευάστηκε ποτέ, το όνομά του Vallelunga από την ομώνυμη πίστα "Autodromo di Vallelunga" που χτίστηκε το 1959 στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης και ήταν διαθέσιμη τότε για δοκιμές πρωτότυπων.

Τα αρχικά πλάνα του De Tomaso ήταν να παραχθεί ένα μικρού κυβισμού GT για αγώνες γιαυτό και τα πρώτα 5 ήταν αλουμινένια.Το πρωτότυπο ήταν spider και έκανε ντεμπούτο στο σαλόνι του Τορίνο το 1963. Το πανέμορφο αμάξωμα σχεδίασε οίκος Fissore με τον οποίο "έκοψε" γρήγορα δεσμούς και υιοθέτησε στρατηγική με fiberglass αμάξωμα και συνεργασία με την Ghia που 

έμελλε να αποβεί ιστορική για την συνέχεια της εταιρίας από το μικρό προάστιο Albareto της Modena.

 

Ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε ήταν 1500cc από Ford Cortina και με βελτίωση μπορούσε να αποδώσει την πολύ ικανοποιητική ισχύ των 105-135hp. Ξεκίνησε με 4αρι κιβώτιο ταχυτήτων της VW γυρισμένο ανάποδα με σετ γραναζιών της Hewland και σε λίγο καιρό απέκτησε και 5η σχέση.

Ποιο ήταν όμως το μεγάλο όπλο του?

Κατασκευάστηκε μια ειδικά διαμορφωμένη τραβέρσα που στερεώθηκε ξεκινώντας από το πάνω μέρος του σασμάν και τελείωνε στις πάνω άκρες των πίσω ελατηρίων των ανεξάρτητων αναρτήσεων. Με αυτό τον τρόπο όλα τα δυναμικά φορτία που δέχονταν το πίσω μέρος του αυτοκινήτου περνούσαν μέσα από το σασμάν και το μπλοκ του κινητήρα επηρεάζοντας όσο γίνεται λιγότερο το σασί. Δισκόφρενα παντού με δαγκάνες από χυτό κράμα Campagnolo και 13 x 6.5" ζάντες μαγνησίου της ίδιας εταιρίας.

Η απίστευτη ισορροπία του αμαξώματος άγγιζε το 47% εμπρός και 53% πίσω σε συνάρτηση με ένα γεμάτο αλουμινένιο ρεζερβουάρ μπροστά και τον οδηγό-συνοδηγό μπορούσε να αγγίξει το τέλειο 50-50. Το αυτοκίνητο στριφογύριζε στην πίστα όπως κανένα άλλο για την εποχή του μεταφέροντας την ηδονή του μοτέρ που ηχούσε στα αυτιά του οδηγού στις 6000 σ.α.λ και δεχόμενος όλες τις πληροφορίες του οδοστρώματος και των αναρτήσεων κρατώντας απλά σφιχτά τον λεβιέ ταχυτήτων.

Η τελική ταχύτητα ήταν 206 kmh και η επιτάχυνση από 0-100 σε μόλις 6.9''.

Η πρόσβαση στον κινητήρα γινόταν μέσω ενός lift-up perspex παραθύρου με πολύ μεγάλη επιφάνεια δίνοντας άριστη ορατότητα και φως στην καμπίνα κάνοντας απολαυστική την οδήγηση και σε δημόσιο δρόμο σαν αυτοκίνητο πόλης.

Κατασκευάστηκαν 58 Vallelunga από τα οποία τα πρώτα 5 ήταν από αλουμίνιο ανάμεσα τους και το πρωτότυπο spider.

Πολύ μπροστά από την εποχή του δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα και ομορφότερα sport αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από χέρια ανθρώπων για μέγιστη οδηγική απόλαυση και εξωτικό...συγνώμη ερωτικό design ήθελα να πω!

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
my video
bottom of page