top of page

Profile

Ο μαέστρος Franco Scaglione ανέλαβε να το τελειοποιήσει δίνοντας του έναν αέρα βέρο Ιταλιάνικο κάτι ανάμεσα σε Ferrari 365 2+2 και 250 GT Nembo Spyder.
Το σώμα ήταν χειροποίητο από φύλλα χάλυβα σε ξύλινο σκελετό σφυρηλατημένα,ίδια τεχνική όπως γινόταν και με τα αλουμινένια αμαξώματα κυρίως στα αγωνιστικά του παλιού καλού καιρού.
Η πίσω κίνηση με χειροκίνητο τετρατάχυτο κιβώτιο τύπου T10 από την Ford  έδιναν στον οδηγό την σπορ αίσθηση που χρειάζεται και επιταχύνσεις άκρως συγκινητικές από 0-100 σε μόλις 6.4''. 

Η Intermeccanica (1959) με έδρα το Τορίνο ξεκίνησε να κατασκευάζει αγωνιστικά για την Formula Junior χρησιμοποιώντας  μηχανές από Peugeot στα τέλη της δεκαετίας του '50.
Ο ιδρυτής Frank Reisner δε στάθηκε μόνο εκεί,προχώρησε στην δημιουργία μικρής παραγωγής αυτοκινήτων όπως το Apollo GT στις αρχές της δεκαετίας του '60 "φορώντας" μηχανή Buick V8.Αυτή είναι η πρώτη γενιά υβριδίων, δηλαδή Ευρωπαϊκής κατασκευής και σχεδίασης αυτοκινήτων με Αμερικάνικους κινητήρες.


Αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μοντέλα της εταιρίας ήταν το Italia και ιδιαίτερα η έκδοση Spyder με κινητήρες 4.7,5.0 και επικρατέστερο αυτόν της Ford 351 Cleveland V8, 5752 cc και απόδοσης 310 ίππων.Το σχεδιασμός ανήκει στον Robert Cumberford καθώς του ανατέθηκε να σχεδιάσει το πρωτότυπο Griffith για το Σαλόνι αυτοκινήτου της Ν. Υόρκης το 1965.
Υπάρχει ένα κομφούζιο σχετικά με το μοντέλο Italia καθώς δεν έχει μεγάλες διαφορές από το Griffith και το Omega που είναι προγενέστερα και μοιάζουν πολύ εξωτερικά.Η συνεργασία του Frank Reisner με τον Jack Griffith ήταν η αρχή καθώς ο Jack έψαχνε κατασκευαστή για το νέο του project μετά την αποτελεσματική δουλειά του πάνω στα TVR. Η δημιουργία του Intermeccanica Griffith με κινητήρα V8 της Plymouth παρουσιάζεται στην Ν.Υόρκη με το εγχείρημα του Jack Griffith να είχε προοπτική αλλά τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας του να μην του επιτρέπουν να προχωρήσει το πρωτότυπο στην αγορά.

Ο Steve Wilder ανέλαβε και προχώρησε το project αλλάζοντας το όνομα από Griffith σε Omega έχοντας τη βοήθεια της Holman & Moody παράγοντας συνολικά 33 Omega όλα "made in USA"


Ο Frank Reisner δεν πτοήθηκε από το γενικό κλίμα αναξιοπιστίας και κατέληξε να κατασκευάσει εκ νέου το Griffith στην έδρα του το Τορίνο της Ιταλίας με την υποστήριξη της Ford και με νέο όνομα. Έτσι επιλέχτηκε το Italia και ο Reisner επέβαλε την αναγραφή του ονόματος με κεφαλαία ευδιάκριτα στο μπροστινό τμήμα του καπό για να γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τα προγενέστερα Griffith και Omega. 


Ο μαέστρος Franco Scaglione ανέλαβε να το τελειοποιήσει δίνοντας του έναν αέρα βέρο Ιταλιάνικο κάτι ανάμεσα σε Ferrari 365 2+2 και 250 GT Nembo Spyder.Το σώμα ήταν χειροποίητο από φύλλα χάλυβα σε ξύλινο σκελετό σφυρηλατημένα,ίδια τεχνική όπως γινόταν και με τα αλουμινένια αμαξώματα κυρίως στα αγωνιστικά του παλιού καλού καιρού.Ο εξαγωγέας εκτόνωσης του θερμού αέρα από τον κινητήρα στα πλαϊνά φτερά υπενθύμιζε ότι πρόκειται για υψηλών επιδόσεων σπορ αυτοκίνητο με εξωτική σχεδίαση, ωστόσο κάποια από τα πρώτα Italia δεν είχαν πλάγια αεροτομή. Η πίσω κίνηση με χειροκίνητο τετρατάχυτο κιβώτιο τύπου T10 από την Ford  δίνουν στον οδηγό την σπόρ αίσθηση που χρειάζεται και επιταχύνσεις άκρως συγκινητικές από 0-100 σε μόλις 6.4''. 

Αυτές η μικρής εμβέλειας εταιρίες επέτρεπαν πιο εύκολα την Custom made διαφοροποίηση γιαυτό και μπορεί να βρείτε μικροδιαφορές τόσο στο αμάξωμα αλλά κυρίως στο εσωτερικό του που δεν στερούνταν τίποτα από τους ανταγωνιστές της εποχής του.
Λιγότερα από 600 Intermeccanica Italia κατασκευάστηκαν από το 1967 μέχρι το 1973 με το μοντέλο να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα Ιταλοαμερικάνικα υβρίδια που εκτός από ομορφιά είχαν και σχετική εμπορική επιτυχία.

bottom of page