top of page

Documentation

Ferruccio VS Enzo

Αλήθεια και όχι παραμύθια!

"Μα εμείς το διαβάσαμε στο internet...τι δεν είναι έτσι?"
Η αλήθεια είναι πολλές φορές διαφορετική από αυτή που φανταζόμαστε ή απ' αυτή που θα μας άρεσε να ισχύει μέσα από τα διάφορα που διαβάζουμε.
Κάποιος πρέπει να γράφει αλήθειες κι ας μην έχουν μέσα κακούς δράκους και μάγισσες...
Μοιράζομαι κουβέντες μου με τον τεράστιο Valentino Balboni εμβληματικό test driver της Lamborghini 

Την εποχή που διαδραματίζεται αυτό το γεγονός ο Ferruccio ήταν ήδη ένας πλούσιος βιομήχανος, είχε αγοράσει τότε δύο Ferrari 250GT μια λευκή για τον ίδιο και μια μαύρη για τη σύζυγό του", θυμάται ο Valentino Balboni. "Κάθε φορά που οι σημαντικοί πελάτες έρχονταν στην εταιρεία τρακτέρ για να υπογράψουν συμβόλαια, θα τους πήγαινε στο εστιατόριο ενώ οδηγούσε τη Ferrari".

Μέχρι και ο  Balboni παραδέχεται ότι στον Lamborghini άρεσε να κάνει εφέ και ότι γενικά δεν ήταν και πολύ καλός οδηγός.

"Πάντοτε έκαιγε το συμπλέκτη", λέει ο Balboni. Αυτές οι ζημιές σήμαιναν επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο κοντινό εργοστάσιο της Ferrari για επισκευή. Μετά την τρίτη ή την τέταρτη επίσκεψη, ο Ferruccio Lamborghini αποφάσισε να αντικαταστήσει το συμπλέκτη στην εταιρεία τρακτέρ του, από τους μηχανικούς που δούλευαν στην εταιρία του.

Μετά την αποσυναρμολόγηση του κινητήρα της Ferrari και του κιβωτίου ταχυτήτων, ο μηχανικός της Lamborghini ανακάλυψε ότι ο συμπλέκτης που ήταν τοποθετημένος στην Ferrari ήταν πανομοιότυπος με τον συμπλέκτη που χρησιμοποιούσε στους μικρούς ελκυστήρες του ο Lamborghini.

"Ήταν ένας κοινός εμπορικός συμπλέκτης λοιπόν, που είχαν πολλά  Maserati, Ferrari και άλλα σπορ αυτοκίνητα εκείνης της εποχής".

Όταν χάλασε ένας ίδιος συμπλέκτης από ελκυστήρα Lamborghini ο Ferruccio έκανε σαν τρελός... άρχισε να φωνάζει λέγοντας « Πληρώνω για το τρακτέρ μου 10 λιρέτες για ένα ανταλλακτικό και έδωσα 1000 λιρέτες για το ίδιο μόνο και μόνο επειδή μπαίνει σε Ferrari».

 

Έτσι, μια μέρα, όταν συναντήθηκε με τον Enzo Ferrari, οι δύο άρχισαν να μιλάνε, kατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ferruccio Lamborghini είχε την κακή ιδέα να πει στον Enzo Ferrari:

 

Ferruccio: Κατασκευάζετε τα όμορφα αυτοκίνητά σας με ανταλλακτικά που έχω στα τρακτέρ μου!

Enzo:" Είσαι οδηγός τρακτέρ, είσαι αγρότης, δεν πρέπει να παραπονιέσαι που οδηγείς τα αυτοκίνητά μου επειδή είναι τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο ".  Εξοργισμένος τότε ο Lamborghini του είπε:" Ω, ναι, είμαι αγρότης, αλλά θα σας δείξω πώς να φτιάξετε ένα σπορ αυτοκίνητο τώρα που θα κάνω το δικό μου! 

Ούτε ο Balboni φυσικά ήταν μπροστά για να μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενα, αλλά αυτή την ιστορία άκουγε συνέχεια από τους μηχανικούς μέσα στο εργοστάσιο της Lamborghini. Πάντα με την ίδια ακρίβεια!

Τα λεγόμενα του Balboni μου άρεσαν γιατί συνοδεύονται από την παραδοχή ότι ποτέ δεν καταδέχτηκε ο Enzo να μιλήσει με τον Ferruccio μέσα στην Ferrari, όσες φορές και αν προσπάθησε να τον πλησιάσει και να του κάνει τα παράπονα του!

Από όσα ξέρω και από την μεριά της Ferrari η ιστορία είναι πάνω κάτω η ίδια. Έκανε μεγάλο αγώνα ο Ferruccio να τον δεχθεί ο Enzo στο γραφείο του αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ δυνατό.

Αυτοί οι διάλογοι μεταξύ των δύο ανδρών έγιναν στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης που έτυχε να βρεθούν κοντά μετά από καιρό σε σχέση με τις επισκέψεις του ενός στην έδρα του άλλου. 

Τα πράγματα λοιπόν ήταν πιο ήπια απ' αυτά που θέλουν να προβάλλουν με αναρτήσεις στο διαδίκτυο πολλοί είτε για μερικά likes παραπάνω, είτε για να δώσουν έναν πιο δραματικό τόνο στην όλη ιστορία.

Μια πιο ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα και με λίγη γνώση μπορούμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα, άλλωστε το προφίλ τέτοιων μεγάλων ανδρών δεν ήταν για πολλές κουβέντες, μίλησαν με τα έργα τους στην πορεία!

Η δική μου άποψη για αυτή τη διάσημη διαφωνία είναι ακόμη πιο λιτή και απέριττη...αλλά δεν θα κάνω κατάχρηση εξουσίας εδώ μέσα σεβόμενος τον φίλο και τεράστιο οδηγό Valentino Balboni, τον οποίο ευχαριστώ για τις όμορφες κουβέντες μας και για το δώρο του!

 

S.R.C. 7ROADS Track Day.

Βασίλειος Παπαϊδης

Ερευνητής, φωτογράφος, συγγραφέας σπάνιων κλασσικών αυτοκινήτων

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page