top of page

Το Μπλέ αυτοκίνητο "L'Oiseau Bleu"

1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (7)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (6)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (1)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (5)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (2)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (4)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (3)
1947 Roger Baillon L' Oiseu Bleu (10)
_DSC0290

Μετά το μεγάλο σάλο που προκλήθηκε από την ανακάλυψη της χαμένης συλλογής του Roger Baillon στη Γαλλία κι όταν είδα όλα τα αυτοκίνητα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό εκτός από ένα μου έκανε εντύπωση και είπα να ασχοληθώ μαζί του,μετά από ψάξιμο στα αρχεία μου ανακάλυψα περί τίνος πρόκειται μιας και η μάσκα του μου θύμιζε κάτι σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αρχείου μου, όταν ανακάλυψα την ταυτότητα του επικοινώνησα με τον φωτογράφο που είχε αναλάβει την φωτογράφηση και τον ρώτησα αν ξέρει τι είναι αυτό το αυτοκίνητο, μου απάντησε ευγενικά οτι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι και οτι αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπήκε στην λίστα του πλειστηριασμού, του εξήγησα την ιστορία του και αφού προσφέρθηκε να μου δώσει τις φωτογραφίες του σε παγκόσμια αποκλείστικότητα από το Μπλέ αυτοκίνητο προσφέρθηκα κι εγώ να τους δώσω την ιστορία του σαν ευγενική χειρονομία που δείχνει το επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού που μας συνδέει, έτσι κάπως ξεκινάει η ιστορία που αναλύω παρακάτω

 

Έχουν αναπαραχθεί πολλά κείμενα από την ώρα της ανακάλυψης της σπανιότατης συλλογής κλασσικών αριστουργημάτων στην Γαλλία από την Artcurial Motorcars και προτίμησα να σας γράψω κάτι πιο original για τα δικά μου γούστα. Στο άκουσμα του ονόματος του Roger Baillon το ενδιαφέρον μου επικεντρώθηκε σε ένα και μόνο αυτοκίνητο το πιο σπάνιο το πιο ενδιαφέρον για να ικανοποιήσει τη διαστροφή μου..."Το μπλε αυτοκίνητο".Δείχνει επηρεασμένο σχεδιαστικά από τους μεγάλους μόδιστρους της εποχής του όπως ο Saoutchik ή ακόμα και από τους Figoni & Falaschi, μ' ένα δικό του όμως χαρακτήρα που έπρεπε να ψάξω όλα τα αρχεία μου για να βρω περί τίνος πρόκειται...

Ο άνθρωπός πίσω απ' όλη αυτή την ιστορία είναι ο Roger Baillon με καταγωγή από την επαρχία της Νιόρ στην Κεντροδυτική Γαλλία.  
Το 1944 ο Roger Baillon ξεκίνησε την εταιρεία μεταφορών του, με ένα όχημα που εξόπλισε με ένα σύστημα "Γκαζοζέν" που το  τοποθέτησε ο ίδιος. Το "Système Gazogène" ήταν η εναλλακτική λύση για καύσιμο στο "δελτίο" βενζίνης που είχε επιβληθεί στη Γαλλία της κατοχής. Παράλληλα με τη δραστηριότητα των μεταφορών στη διάρκεια των πολυάριθμων ταξιδιών του στη Νορμανδία αγόραζε επωφελούμενος όλων αυτών των μετακινήσεων πολλά αυτοκίνητα που είχαν αξιοποιηθεί στη διάρκεια του πολέμου για να κρατήσει τα σασί τους και να κατασκευάσει καινούργια αμαξώματα (φορτηγά) που θα διέθετε προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις της επαρχίας του που είχαν σαν αντικείμενο την αναδόμηση της Γαλλίας. Έτσι δημιούργησε περιουσία από τη δραστηριότητα του αμαξοποιού. Στις 23 Οκτωβρίου του 1947 εμφάνισε το εξωτικό "L'Oiseau Bleu" (μπλε πουλί) το πρώτο του αυτοκίνητο που δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το στάδιο του πρωτότυπου.


Τα μηχανικά μέρη που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του "L'Oiseau Bleu" ήταν από Simca 6-8,σασί,μηχανή,σύστημα μετάδοσης,κιβώτιο ταχυτήτων και μερικά από τα υλικά του εσωτερικού,ορισμένα από τα όργανα είναι δανεισμένα από Simca 8.

 

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και περίφανος μαζί καθώς συνέβαλα να αποκαλυφθεί το όνομα και η ιστορία του "αγνωστου μπλέ αυτοκινήτου" που βρέθηκε ανάμεσα στα άλλα σπουδαία αλλά οχι μοναδικά αυτοκίνητα της συλλογής Baillon!


Θέλω να ευχαριστήσω τον κορυφαίο φωτογράφο Rémi Dargegen για το φωτογραφικό του υλικό που μου χάρισε και γενικά για την όλη τη συμβολή του καθώς μας συνδέει το ίδιο πάθος...

Εδώ θα βρείτε την υπέροχη δουλειά του  http://remidargegen.com/

Σπανιότατες φωτογραφίες του L Oiseau Bleu την εποχή που χρησιμοποιήθηκε σαν προσωπικό αυτοκίνητο του R.Baillon 

πρόταση μου προς την Artcurial που ανέλαβε τον πλειστηριασμό του απίθανου barnfind ήταν να ειδοποιηθεί η οικογένεια και κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με την αποκατάσταση του καθώς αποτελεί κληρονομιά της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και κουλτούρας! Σήμερα μετά από 2 χρόνια ενημερώθηκα ότι το αυτοκίνητο αποκαταστάθηκε πλήρως από την εγγονή του Roger Baillon, Celine, και παρουσιάστηκε στην Retromobile 2018, Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που συνέβαλα σ' αυτή την ανακάλυψη και δεν μετανιώνω για την προσπάθεια μου να σωθεί ένα μοναδικό κλασσικό αυτοκίνητο σαν το L Oiseau Bleu.

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page