top of page

Profile

Η πιο γνήσια Mercedes Benz SSK

Η εξέλιξη της "SS" ήρθε το 1928 με τη νέα υπερδυναμική "SSK" (Super Sport Kurtz) δηλαδή Super Sport "κοντή" κι αυτό γιατί το σασί έγινε κοντύτερο κατά 46 εκατοστά,αυτό είχε σαν συνέπεια την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά της σε αγώνες συν ότι το βάρος ελαττώθηκε σημαντικά. Το σκαλοπάτι επιβίβασης επανήλθε στον σχεδιασμό της και στις δύο εκδώσεις (δρόμου και αγώνων). Τα καλύμματα της ζάντας των τροχών ήταν πλέον συμπαγή και κομψά. 

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα κορυφαίου προπολεμικού μοντέλου GT είναι αυτό της φωτογραφίας μου και δεν είναι άλλο από το "Μυθικό" Mercedes Benz SSK του 1929. Η πλήρης ονομασία του είναι Mercedes-Benz 710 SSK Carlton Roadster,σασί 36045.

 

Η SSK ήταν ένα από τα πιο δυνατά sport αυτοκίνητα που κατασκεύασε η εταιρία Daimler - Benz AG στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '20. Πηγαίνοντας λίγο πίσω στην ιστορία πριν από την SSK κυκλοφορούσε η 600 K του 1924,με εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα χωρητικότητας 6.240 κ.εκ. που απέδιδε 100 ίππους και με την βοήθεια κομπρέσορα έφτανε τους 140. Η 600 Κ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και σε ιδιώτες που συμμετείχαν σε αγώνες της εποχής. Το 1926 παρουσιάστηκε η νέα σειρά "S" που διέθετε μεγαλύτερη ισχύ αλλά και πιο sport εμφάνιση. Συγκριτικά να αναφέρω ότι μια 680 τότε είχε κινητήρα 6.720 κ.εκ απόδοσης 180 ίππων που άγγιζε τα 178 χ.α.ω.

 

Η πιο sport έκδοση δεν άργησε να έρθει με το μοντέλο "SS" (Super Sport) με το σκαλοπάτι επιβίβασης να αντικαθίσταται από την ένωση των θόλων,σχέδιο το οποίο θύμιζε σταγόνα και ήταν το ίδιο στο μπροστινό και το πίσω μέρος του αμαξώματος. Εκτός από τους δύο μεγάλους προβολείς που ήταν μπροστά από το ψυγείο τοποθετήθηκαν και άλλοι δύο μικρότεροι στα πλάγια του παρμπρίζ.

 

Η εξέλιξη της "SS" ήρθε το 1928 με τη νέα υπερδυναμική "SSK" (Super Sport Kurtz) δηλαδή Super Sport "κοντή" κι αυτό γιατί το σασί έγινε κοντύτερο κατά 46 εκατοστά,αυτό είχε σαν συνέπεια την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά σε αγώνες συν ότι το βάρος ελαττώθηκε σημαντικά. Το σκαλοπάτι επιβίβασης επανήλθε στον σχεδιασμό της και στις δύο εκδώσεις (δρόμου και αγώνων).

Τα καλύμματα της ζάντας των τροχών ήταν συμπαγή και κομψά. Δύο ρεζέρβες στο πίσω μέρος με την μία να "βυθίζεται" στο αμάξωμα για καλύτερη αεροδυναμική. Ο κυβισμός αυξήθηκε στα 7.065 κ.εκ. και έτσι το αυτοκίνητο μπόρεσε να συμμετέχει στους αγώνες στην κατηγορία των 7 λίτρων. Η ισχύς ήταν 225 ίπποι και έφταναν τους 300 στα εργοστασιακά αγωνιστικά και στην έκδοση SSKL λίγο αργότερα.

Ο υπερσυμπιεστής σχεδιάστηκε από τον Ferdinand Porsche που ήταν και υπεύθυνος για όλο το αυτοκίνητο, ήταν ο ισχυρότερος που είχε ποτέ σχεδιαστεί σε όλο το διάστημα που εργαζόταν για την Daimler Benz AG.

Αγωνιστικά το SSK πατροναρίστηκε πάνω στον κορυφαίο Rudi Caracciola που ήταν εργοστασιακός οδηγός της Mercedes και μ' αυτό το αυτοκίνητο κατάφερε το απίστευτο ρεκόρ να κερδίσει 26 επίσημους αγώνες αναβάσεων σε 2 χρόνια.

Στο παλμαρέ της νίκες όπως το Spanish Grand Prix (1929  & 1930),το Argentinian & German Grand Prix του 1931 και το μυθικό Mille Miglia της ίδιας χρονιάς!

Μόλις 31 SSK κατασκευάστηκαν από το 1928 μέχρι το 1931 και λίγες είναι αυτές που επιβίωσαν στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα.

Αν υπάρχει σήμερα μία SSK που να έχει παραμείνει πραγματικά γνήσια είναι σίγουρα αυτή της φωτογραφίας μου. Το γεγονός ότι πρόκειται για σχεδόν αποκλειστικά αγωνιστικό αυτοκίνητο μας εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις σήμερα μία SSK σε τόσο γνήσια κατάσταση.

Αυτό λοιπόν στη φωτογραφία είναι το πιο γνήσιο που υπάρχει σήμερα,γνήσιο 100%.

Παραδόθηκε καινούριο το 1929 στον Ταγματάρχη του Βρετανικού στρατού  John Coats σαν κινούμενο σασί και ανατέθηκε στην Carlton Carriage Co  η κατασκευή του όμορφου αμαξώματος .Το αυτοκίνητο άλλαξε αρκετά χέρια μέχρι που βρέθηκε στην ιδιοκτησία του George Milligen που ήταν λάτρης των sport αυτοκινήτων και κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου "φύλαξε" διακριτικά το αυτοκίνητο για να μην δουν οι συμπατριώτες του ένα Βρετανό να οδηγάει ένα Γερμανικό αυτοκίνητο. Μετά τον πόλεμο η SSK βγήκε ξανά στους δρόμους και οδηγήθηκε εκτενώς από τον ιδιοκτήτη της που την φύλαξε μέχρι το θάνατο του το 2004. Έτσι βρέθηκε η μεγάλη ευκαιρία για τη συλλογή Louwman να την εντάξει στην απίστευτη συλλογή της.

Μόνο ο στοφαλοθάλαμος δεν ήταν ο αυθεντικός και έτσι τοποθετήθηκε γνήσιος από άλλη SSK. O συγκεκριμένος στοφαλοθάλαμος βρέθηκε να είχε τοποθετηθεί σε άλλη Mercedes του George Milligen εκείνη την εποχή και μετέπειτα να πωληθεί μαζί με το αυτοκίνητο την επίσημη Mercedes Benz. Στα χρόνια του το αυτοκίνητο άνηκε πλέον στη συλλογή Louwman οι υπεύθυνοι σε συνεργασία με το Mercedes-Benz Classic Center βρήκαν το αυτοκίνητο που είχε τον στοφαλοθάλαμο που άνηκε σε αυτή την SSK και επανατοποθετήθηκε καθιστώντας αυτήν την απόλυτη original Mercedes Benz SSK που υπάρχει στον κόσμο σήμερα.

Το αυτοκίνητο είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τώρα και στον αγώνα ιστορικών Mille Miglia του 2010 τερμάτισε τη δύσκολη διαδρομή αντοχής χωρίς κανένα τεχνικό πρόβλημα...

Η πιο "extreme" έκδοση της SSK ήταν το 1931 η SSKL (“L” for leicht or light) δηλαδή ακόμα πιο ελαφριά, η κατασκευή ήταν ίδια αλλά το σασί της ήταν πλήρως διάτρητο κάνοντας την πιο ελαφριά κατά 114 κιλά. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι SSKL δεν άφησαν περιθώριο να διασώζεται καμία σήμερα,ότι βλέπετε στο internet είναι ρέπλικες ή μάλλον πιο σωστά απομιμήσεις και τίποτα παραπάνω...καθώς ρέπλικες οφείλουν να κατασκευάζουν οι επίσημες κατασκευάστριες εταιρίες σε πολύ σπάνια αυτοκίνητα (κυρίως αγωνιστικά) που δεν έχουν διασωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page