top of page

Profile

Taraschi Urania

& Etceterini

Νοσταλγώντας την Ιταλική φιλοξενία απο κάποιο περασμένο καλοκαίρι, θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό το κείμενο με λίγα λόγια για μια ιδιαίτερη κατηγορία ή μάλλον καλύτερα για μια ομάδα κατασκευαστών αυτοκινήτων που χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι φίλοι του σπάνιου αυτοκινήτου ζητάνε πληροφορίες για την ιστορία και τη δράση αυτών των μικρών διαμαντιών!
Η ομάδα αυτή εκπροσωπεί αγωνιστικά αυτοκίνητα κυρίως μικρού κυβισμού που πλαισίωναν τους αγώνες από τα τέλη της δεκαετίας του '40 μέχρι και τις αρχές αυτής του '60.


Το όνομα Etceterini είναι αυτό που περικλείει στους κόλπους του αυτούς τους κατασκευαστές περιορισμένης παραγωγής αυτοκινήτων με sport χαρακτήρα που βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη-βελτίωση γενικότερα των κινητήρων κυβισμού κυρίως μεταξύ 500-1200cc βάζοντας τα γυαλιά στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες με τα κατορθώματα-επιτεύγματα μιας χούφτας παθιασμένων μηχανικών-φίλων,μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον,χωρίς ανέσεις μοιράζοντας μεταξύ τους ένα πιάτο spaghetti (μαγειρεμένο επί τόπου μέσα στο garage) στη διάρκεια των ατελείωτων προετοιμασιών πριν τους αγώνες.


Έχω δει πολλές κατασκευές τέτοιων αγωνιστικών και έχω μιλήσει με όσους είναι ακόμα εν ζωή μηχανικοί ή απόγονοι των ίδιων των κατασκευαστών και όλοι μου μεταφέρουν με το ίδιο πάθος την μεγάλη αγάπη και αφοσίωση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι εκείνη την περίοδο και ιδιαίτερα για τα λίγα,φτωχά μέσα που διέθεταν για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Διηγήσεις αναφέρουν για κατασκευές μπροστινών ψαλιδιών από κομμάτια ποδηλάτων ή για εργασίες επί 3 μερόνυχτα χωρίς ύπνο προκειμένου το αυτοκίνητο να είναι έτοιμο για τον αγώνα τελευταία στιγμή,οδηγώντας το από το garage κατ' ευθείαν στην εκκίνηση από τον ίδιο καταβεβλημένο μηχανικό που μπορούσε να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού,test driver και ότι άλλο χρειαστεί αρκεί μόνο η αδρεναλίνη του γυρίσματος της μίζας και η όσφρηση της μπαρουτοκαπνισμένης εκκίνησης σε κάποιο μυθικό Targa Florio...

Ποιοι είναι αυτοί οι μικροί θαυματοποιοί που ανήκουν στην "οικογένεια" των
Etceterini και τι σημαίνει ή λέξη αυτή?

Το μεγάλο όνομα που κυριαρχεί στη λίστα είναι αυτό της
Abarth που από μόνο του αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο, με τεράστια ιστορία αναγνωρίσιμο και από τους λιγότερο γνώστες του αντικειμένου.


Άλλα ονόματα είναι αυτά των:

Bandini, Stanguellini, OSCA, Nardi, Siata, Moretti, Volpini, Taraschi, Giaur, Giannini, Ermini, Stanga κ.α.
Το ονόματα αυτά προέρχονται από τα ίδια τα ονόματα των κατασκευαστών ή τα ακρωνύμια αυτών και των συνεργατών τους.Η γνωστότερη κατάληξη των Ιταλικών επιθέτων είναι το "ini" κάτι που στη λίστα αυτή κυριαρχεί και σε συνδυασμό με το etcetera που σημαίνει "και λοιποί" συνθέτουν τη λέξη Etceterini, έτσι γίνεται κατανοητό το νόημα αυτής της προσφώνησης.

Τα Etceterini κυριάρχησαν στη διάρκεια της αγωνιστικής τους ιστορίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στο πολύ δύσκολο πρωτάθλημα S.C.C.A των Η.Π.Α. που μεταπήδησαν αμέσως μετά, με μεγάλη επιτυχία,συνήθως βασίζονταν σε σασί και πολλά μηχανικά μέρη από FIAT, στο Topolino στα πολύ μικρού κυβισμού και στο 1100 στα μεγαλύτερα. Στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα S.C.C.A. αργότερα χρησιμοποιήθηκαν αναβαθμισμένοι Crosley κινητήρες για τις ανάγκες του έντονου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα για το Taraschi Urania που είχα την τύχη πάρω μια γεύση οδήγησης κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στον αγώνα ιστορικών στην Ιταλία (
Circuito Di Avezzano"Targa Presider") θέλω να σας μεταφέρω τη μεγάλη συγκίνηση κρατώντας το τιμόνι αυτού του μικρού (στο μάτι) αγωνιστικού που έχει οδηγήσει η Maria Teresa De Filippis στο 34ο Targa Florio του 1950, πρόκειται για μια από τις κορυφαίες γυναίκες πιλότοι της ιστορίας και μία από τις ελάχιστες που έχουν αγωνιστεί και στην Formula 1!!!
Σε πρόσφατο ιστορικό ραλλύ στην Ιταλία μετά από μισό αιώνα και περισσότερο είχε την ευχαρίστηση η Maria Teresa De Filippis να το οδηγήσει ξανά και να υπογράψει αναμνηστική αφιέρωση επάνω στο ευαίσθητο αλουμινένιο σώμα του.

Το Urania βασιζόταν σε σωληνωτό σασί από FIAT 500 Topolino με κινητήρα τύπου Boxer από μοτοσυκλέτα BMW R75,

η επεξεργασία του σώματος ήταν ευθύνη του ειδικού Μιλανέζου, Venancio Pozzi, όλη η οικογένεια Taraschi μαζί με έναν τοπικό τεχνίτη ονόματι Giovanni Foschini κατάφεραν να στείλουν το Urania στα "ουράνια" δηλαδή στις επιτυχίες!

Το μοντέλο έκανε το ντεμπούτο του στις 11 Απριλίου του 1947, στο Circuito Di Piacenza, όπου πήρε την τρίτη θέση πετυχαίνοντας τον ταχύτερο γύρο.

H Meccanica Taraschi ήταν δημιούργημα του Barardo Taraschi το 1947, ενός αναγνωρισμένου μηχανικού με πολλές δάφνες σαν οδηγός μοτοσυκλετών που πολλά μέρη κατασκεύαζε ο ίδιος, αποφάσισε λοιπόν να μεταπηδήσει στο χώρο των μικρού κυβισμού αγωνιστικών και Formula Junior με έδρα το Teramo προς τα τέλη της δεκαετίας του '40.

Η Ιδέα να δοθεί το όνομα Urania σ' αυτό το μοντέλο ήταν του Μαρκήσιου Diego de Sterlich Aliprandi λάτρη των αγώνων αυτοκινήτου και δεινού οδηγού Maserati, Urania ήταν η ονομασία ενός γνωστού λόφου στο Τέραμο όπου σήμερα υπάρχει εκεί ινστιτούτο αστροφυσικής.

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για kart ντυμένα σε ελκυστικά καμπυλωτά σώματα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.Η τεχνολογικές καινοτομίες τους,ιδιαίτερα στις αναρτήσεις τα καθιστούν πολύ πιο ευχάριστα στην οδήγηση με μικρές ταχύτητες και άκρως διασκεδαστικά στις συνεχείς στροφές των αναβάσεων ιστορικών αγώνων.

Τα Urania ήταν μετρημένα στα δάκτυλα και σήμερα το συγκεκριμένο ίσως είναι το μοναδικό διασωθέν,όπως όλα τα Etceterini αποτελούν μεγάλη ατραξιόν σε Concours και Ιστορικά ραλλί όπου και αν συμμετάσχουν. Άκρως συλλεκτικά με αντιστρόφως ανάλογη χρηματική αξία σε σχέση με το μέγεθος τους είναι όλα τα αυτοκίνητα αυτής της οικογένειας αλλά χρειάζεται προσοχή η αγορά κάποιου Etceterini, καθώς υπάρχουν πολλά μη γνήσια ελέω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για αυτά και της μη ιδιαίτερης γνώσης που απαιτείται για την διαπίστωση της γνησιότητας τους. Το γεγονός που βοηθάει πολύ τους επιτήδειους πωλητές αμφιβόλου γνησιότητας Etceterini είναι ότι η μικρές αυτές συνήθως οικογενειακές κατασκευάστριες εταιρίες δεν είχαν λεπτομερή αρχειακό υλικό με αριθμούς σασί και κινητήρων κάνοντας επιτακτική την ανάγκη αναδρομής σε βιβλία έγκυρων συγγραφέων ή στην αναζήτηση στοιχείων από συγγενείς απογόνους των κατασκευαστών.


Η προσπάθεια μου αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό καθώς το δικό σας ενδιαφέρον να βλέπετε πέρα από τα Mini και τους Σκαραβαίους,που αναμφίβολα είναι αγαπημένα αξιόπιστα κλασσικά αυτοκίνητα με πολλές αναμνήσεις και προσωπικές ιστορίες που ο καθένας μας έχει βιώσει υπάρχει και το εξωτικό που ιντριγκάρει και γοητεύει,άλλους λιγότερο και άλλους σαν και μας περισσότερο.


Η Οδήγηση του είναι άκρως απολαυστική αρκεί να έχεις τις διαστάσεις που αρμόζουν για να καταφέρεις να μπεις μέσα στο αυτοκίνητο..
 

To Taraschi Urania 750 Sport του 1949 ανήκει στην οικογένεια Veneruso που θέλω να ευχαριστήσω καθώς είχε την μεγάλη ευγένεια και χαρά να μου το παραχωρήσει για να μπορέσετε με τη σειρά σας και εσείς να μάθετε και να βάλετε ακόμα ένα σπάνιο αυτοκίνητο στη "βιβλιοθήκη" σας.

bottom of page