top of page

Οδηγώντας την ευγενική Γαλλίδα

Citroen 11CV "Traction Avant"

Driven

Αν αναρωτιέστε πώς είναι στην οδήγηση του,πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ τυχεροί όσοι το έχουν οδηγήσει.Πολύ ποιοτικό καθώς είναι με βεβαιότητα ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της εποχής του γιατί εκτός των τεχνολογικών καινοτομιών του,παρείχε στον οδηγό άνεση,ασφάλεια,αξεπέραστη οδική συμπεριφορά και χάρις της πολύ μελετημένης αεροδυναμικής του ήταν σχετικά οικονομικό και γρήγορο για την κατηγορία του με τελική πάνω από 100kph και κατανάλωση 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Viva la France!

Η μεγάλη επιρροή του H.Ford στην παγκόσμια αυτοκίνηση σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής αυτοκινήτων επηρέασε και τη Γαλλική βιομηχανία και ειδικότερα την Citroen με την παρουσίαση του μοντέλου Type A τον Μάιο του 1919.


Λίγο αργότερα ακολούθησε το Type B, με μεγαλύτερο κινητήρα,που κυκλοφορώντας σε 28 εκδόσεις και παραλλαγές, απετέλεσε τη μεγαλύτερη, μέχρι τότε,επιτυχία της φίρμας. 

Το 1924, η Citroën ξεκίνησε μία συνεργασία με τον Αμερικανό μηχανολόγο Edward G. Budd (Έντουαρντ Μπάντ). Ο Budd, ήδη από το 1899, δούλευε για την εξέλιξη ατσάλινων αμαξωμάτων για σιδηροδρομικούς συρμούς για την εταιρεία Ρullman και στη δεκαετία του 1920 προχώρησε στην παραγωγή ατσάλινων σασί και για αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την πρώτη εταιρεία πελάτισσα να είναι η Dodge. Τον Οκτώβριο του 1924, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, η Citroën εισήγαγε τοCitroën Type B10, το μοντέλο με το πρώτο εξ' ολοκλήρου ατσάλινο αμάξωμα στην Ευρώπη.

 

Το Μάρτιο του 1933, ο Citroen πιστεύοντας στο μέλλον της μπροστινής κίνησης,ανέθεσε στον Budd τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου, το οποίο εξελίχθηκε στο Traction Avant (στα γαλλικά «εμπρός έλξη / κίνηση») το 1934.Το σχεδιασμό για την δημιουργία ενός πραγματικά επαναστατικού» αυτοκινήτου ανέλαβαν ο Andre Lefebvre μαζί με τον Flaminio Bertoni.


Ύστερα από έναν ακριβώς χρόνο δουλειάς,το νέο Citroen με τον κωδικό 7Α ήταν έτοιμο να παρουσιαστεί σε έναν περιορισμένο αριθμό εμπορικών συνεργατών της εταιρίας και ένα μήνα αργότερα στους δημοσιογράφους. 


Με την επίσημη πλέον ονομασία 11CV, αλλά γνωστό περισσότερο σαν Traction Avant (από την εμπρόσθια κίνηση), λόγω της κατασκευής του χωρίς την ύπαρξη κάποιου ογκώδους σασί, μπορούσε να είναι χαμηλό και σε συνδυασμό με το σχετικά κεκλιμένο παρμπρίζ, αλλά και τη βαθμιαία κεκλιμένη οροφή, είχε έναν συντελεστή αεροδυναμικής πολύ χαμηλότερο,όχι μόνον από τα προηγούμενα μοντέλα της Citroen, αλλά και από τα περισσότερα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής. 

Ακόμη, η νέα ανάρτηση με την τοποθέτηση ράβδου στρέψης στους εμπρός τροχούς, έδινε στο αυτοκίνητο μεγαλύτερη σταθερότητα και ευελιξία και περισσότερη άνεση στους επιβάτες. 
Όσον αφορά τον κινητήρα, αρχικά ήταν 4-κύλινδρος με 1.303 κ.ε., που αργότερα αυξήθηκαν στα 1.529 και στα 1.628, για να φτάσουν τελικά στα 1.911 κ.ε. 

Χαρακτηρισμένο σαν “το αυτοκίνητο των αστυνομικών” (αλλά και των γκάνγκστερ), αποδείχτηκε εξαιρετικά αξιόπιστο και όπως το Ford T, αποτέλεσε γνώριμη φιγούρα σε μαύρο (κυρίως) χρώμα. Παράλληλα είχε κυκλοφορήσει και η μεγάλη έκδοση, η 15CV, με τον 6-κύλιδρο κινητήρα των 2.867 κ.ε., που ακολούθησε τη δική της πορεία. 

Συνολικά κατασκευάστηκαν 759.111  αντίτυπα όλων των εκδόσεων του Traction Avant μέχρι τον Ιούλιο του 1957,παραδίδοντας τη θέση του στο επίσης επαναστατικό DS,που ήδη είχε παρουσιαστεί δύο χρόνια νωρίτερα (1955). 

Εκτός όμως από τη Γαλλία, το αυτοκίνητο συναρμολογούνταν επίσης στο Βέλγιο, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, ακόμη και στην Πολωνία.

 

Αν αναρωτιέστε πώς είναι στην οδήγηση του,πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ τυχεροί όσοι το έχουν οδηγήσει.Πολύ ποιοτικό καθώς είναι με βεβαιότητα ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της εποχής του γιατί εκτός των τεχνολογικών καινοτομιών του,παρείχε στον οδηγό άνεση,ασφάλεια,αξεπέραστη οδική συμπεριφορά και χάρις της πολύ μελετημένης αεροδυναμικής του ήταν σχετικά οικονομικό και γρήγορο για την κατηγορία του με τελική πάνω από 100kph και κατανάλωση 10 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο κ.Αχιλλέα Μωυσίδη, ιδιοκτήτη αυτής τής υπέροχης Citroen Traction Avant 11BL (1954) με κωδικό χρώματος AC130 Βleu Raf (10/53-04/54) για την ευγενική παραχώρηση του αυτοκινήτου και οδηγική εμπειρία στα πλαίσια του 14ου Κλασσικού Γύρου Θεσσαλονίκης 2013 που διοργάνωσε με επιτυχία η ΛΕΚΑΜ (Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας).

bottom of page