top of page

Tête-à-tête με το σπάνιο

Triumph Italia 2000

στα πάτρια εδάφη 

Driven

'Ηταν πραγματικά μια εξαιρετικά τιμητική στιγμή για εμένα να έχω στα χέρια μου αυτό το σπάνιο κλασσικό, ειδικά το συγκεκριμένο με σασί #215,το πιο γνήσιο "unrestored" Triumph Italia 2000 στον κόσμο...

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται από το επετειακό meeting των ιδιοκτητών αυτού του σπάνιου Βρετανικού κλασσικού αυτοκινήτου με την Ιταλική φινέτσα. Νιώθω υπερήφανος που διάλεξαν μέσα σε τόσους επαγγελματίες έναν Έλληνα να αποτυπώσει αυτή τη συγκινητική συνάντηση με ανθρώπους που αγαπάνε υπερβολικά το συγκεκριμένο κλασσικό,συγκεντρωμένοι σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον του Ιταλικού αγροτουρισμού με υπέροχα τοπία απόλαυσα ένα ένα όλα τα αυτοκίνητα που κατάφεραν να συγκεντροθούν απ' όλα τα μέρη του κόσμου, αφού πρώτα είχαμε συναντηθεί έξω από το παλιό εργοστάσιο του Vignale στην πόλη του Τορίνο για τις ανάλογες επετειακές φωτογραφίες.

Όλα είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα όταν είχα δεχτεί ένα μήνυμα από ένα πραγματικό Gentleman από τη Μ.Βρετανία με όνομα Paul Harvey. Μου εξήγησε τα πάντα γι' αυτό το επετειακό event και την επιθυμία του να είμαι εγώ ο επίσημος φωτογράφος και διαφημιστής αυτής της σημαντικής στιγμής για το club. Μετά από τακτική επικοινωνία σε πολύ θερμό κλίμα η απόφαση μου ήταν θετική και έκανα τις κατάλληλες προετοιμασίες για να είμαι όσο το δυνατό πολύ καλά προετοιμασμένος γι αυτό το σημαντικό γεγονός που είχε έδρα την μικρή γραφική πόλη La Morra 65 χιλιόμετρα από το Τορίνο.

Σ' ένα μαγευτικό λοιπόν περιβάλλον το Ιταλικού αγροτουρισμού είχα τη μοναδική ευκαιρία να οδηγήσω και να φωτογραφίσω αυτό το όμορφο και σπάνιο κλασσικό που κατασκευάστηκε σ΄αυτόν εδώ τον τόπο καθώς ήταν έμπνευση του Ναπολιτάνου Salvatore Ruffino επίσημου εισαγωγέα της Triumph που ονειρευόταν ένα κλειστού τύπου sport Triumph βασισμένο στο TR3 με Ιταλική όμως φινέτσα. Πρώτα πλησίασε την Carrozzeria Zagato για την υποβολή προτάσεων σχεδιασμού αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος με τα σχέδια του Zagato και γρήγορα στράφηκε προς τον στυλίστα Giovanni Michelotti, ο οποίος επέστρεψε με τα σχέδια για ένα όμορφο coupe με αιχμηρή μούρη.

 

Το ντεμπούτο του έτυχε ευνοϊκής υποδοχής στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1958. Η "Ιταλική καλλιτεχνία και οι Βρετανική δεξιοτεχνία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παραχθεί αυτό το νέο ltalia 2000 Coupe." ήταν τίτλος από άρθρα τις εποχής.

Θεωρήθηκε ότι αυτό τα αυτοκίνητο απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν κάτι περισσότερο για να κατέχουν ένα αξιόπιστο Triumph με πολύ όμορφο design,τι καλύτερος λοιπόν συνδυασμός απ' αυτόν!

 

Ο Ruffino άρχισε την οριστική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 1959 με λίγες μόνο αλλαγές σε σχέση με το αρχικό πρωτότυπο αφού πρώτα ο Vignale έβγαλε 13 περίπου αυτοκίνητα σαν show cars και έχουν μικρές λεπτομέρειες στο design που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.

 

329 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν συνολικά υπό την αιγίδα της Ruffino S.p.A. Industria Construzione Automobile of Naples και της Carrozzeria Vignale Torino.

Στην οδήγηση του είναι πολύ απολαυστικό, δυνατό όσο πρέπει με πολύ όμορφο ήχο, σου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις με τα παράθυρα ανοιχτά καθώς απολαμβάνεις το τοπίο με τους αμπελώνες να στέλνουν ευωδιές και αρώματα μοναδικά.

Το συγκεκριμένο σασί #215 έχει καταγραφεί από το petrolicious και εκεί υπάρχει και η ιδιαίτερη ιστορία του ιδιοκτήτη με το αυτοκίνητο, εγώ πρόλαβα να οδηγήσω και το #2 το αρχαιότερο Italia 2000 αν και πλήρως ανακατασκευασμένο.

Σε 2 μέρες κατάφερα να αποτυπώσω με τον φακό μου σε φωτογραφίες και video το σπάνιο αυτό κλασσικό αυτοκίνητο και φυσικά την αγάπη των ιδιοκτητών του που μου παρείχαν πάσα ευκολία και δυνατότητα. Το πρόγραμμα του reunion εκτός την επίσκεψη μας στο παλιό εργοστάσιο του Vignale στο Τορίνο περιλάμβανε γνωριμία με τις Franca & Giuliana Vignale μέλη της διάσημης οικογένειας των Vignale.

Δεν σταμάτησαν να μου εκφράζουν ευχαριστίες ακόμη και σήμερα με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του Dario Ruffino γιου του Salvatore  Ruffino ..."αν ζούσε ο πατέρας μου θα ήταν πολύ υπερήφανος για εσάς"..!!!

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page