top of page

Driven

Volvo PV 444 η καταξίωση!

Το Volvo PV444 στην οδήγηση του είναι ευχάριστο.

Το τιμόνι είναι λιγάκι βαρύ όταν θέλεις να στρίψεις σταματημένος π.χ. στο παρκάρισμα, αλλά είναι αρκετά ακριβές και άνετο στις στροφές, κάτι άλλωστε που το χαρακτήριζε στην εποχή του.

Μόλις συνηθίσεις το συγχρόνιζε στην αλλαγή ταχυτήτων, διαπιστώνεις ότι είναι και αρκετά γρήγορο για την εμφάνισή του που σε προκαταβάλλει ότι θα οδηγήσεις “βραδύποδα”.

Ένα τέλειο κλασικό αυτοκίνητο για βόλτες όλες τις εποχές, καθώς αποδείχθηκε σκληροτράχηλο στους ατελείωτους σκανδιναβικούς χειμώνες, αλλά και απολαυστικό για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη Μεσόγειο, με τα φινιστρίνια του να παίζουν το ρόλο του οικολογικού κλιματιστικού!

“Volvo” στα λατινικά σημαίνει “κυλάω”, “γυρνώ”. Το όνομα Volvo κατοχυρώθηκε αρχικά τον Μάιο του 1911, ως ξεχωριστή εταιρεία μέσα στην SKF AB, και ως εμπορικό σήμα με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ως όνομα για μια ειδική σειρά ανταλλακτικών.

Η ιδέα αυτή σύντομα εγκαταλείφθηκε και η SKF αποφάσισε να χρησιμοποιεί το όνομα και σήμα SKF για όλα της τα προϊόντα.

Η Volvo δεν είχε αναπτύξει καμία δραστηριότητα μέχρι τις 10 Αυγούστου του 1926, όταν ο Διευθυντής Πωλήσεων της SKF, Assar Gabrielsson, και ο μηχανικός Gustaf Larson, μετά από έναν χρόνο προετοιμασίας, που περιελάμβανε την παραγωγή 10 πρωτοτύπων, οργάνωσαν την εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων, Volvo AB, μέσα στον όμιλο SKF.

Το 1935, η Volvo AB εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και η SKF αποφάσισε τότε να πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας τις οποίες διέθετε.

Η πρώτη σειρά μοντέλων της Volvo ονομάστηκε ÖV4 öppen vagn (open wagon), είχε 4κύλινδρο κινητήρα και ξεκίνησε να παράγεται στις 14 Απριλίου 1927. Μόλις 996 αυτοκίνητα παρήχθησαν μεταξύ 1927 και 1929, ενώ το ÖV4 αντικαταστάθηκε από το PV651 τον Απρίλιο του 1929.

 

Η πρώτη επιτυχία της Volvo στα αυτοκίνητα ήρθε με το PV444 που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1944.

Ποια ήταν όμως η ανάγκη κατασκευής του PV444;

Η ιστορία λέει ότι στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι διευθύνοντες της Volvo αποφάσισαν ότι για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη η εταιρεία σε καιρούς  δύσκολους απ' όλες τις απόψεις (έλλειψη χρημάτων, κακοτράχαλοι και κατεστραμμένοι δρόμοι κ.λπ.), χρειαζόταν η δημιουργία ενός οικονομικού και παράλληλα ανθεκτικού και αξιόπιστου αυτοκινήτου για να καλύψει τις ανάγκες των διψασμένων για δικό τους αυτοκίνητο λαϊκών στρωμάτων.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1944, στο Royal Tennis Hall της Στοκχόλμης, μαζί με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας παρουσιάζεται το PV444 – ένα τύπου σεντάν 2θυρο αυτοκίνητο, μεσαίου μεγέθους, για τέσσερις. Ο κινητήρας του ήταν 1414 κ.ε., τύπου Β4B, δηλαδή επίπεδος και 4κύλινδρος.

Οι εκδόσεις του μοντέλου ήταν δύο: Standard και Special. Η Special είχε έξτρα δυο αλεξήλια, αναπτήρα, χειρολαβές και ζάντες γύρω από τα τάσια. Επίσης, κατά τη δύση του μοντέλου (‘55-‘57), η Volvo άλλαξε τον τύπο του κινητήρα σε Β14, που είχε διπλά καρμπιρατέρ, αυξάνοντας την ιπποδύναμη σε 70 PS από 44 PS που είχε ο προκάτοχος Β4Β. Η δε τελική του ταχύτητα ήταν κοντά στα 120 km/h.

 

Το Volvo PV444 ήταν γνωστό, στη χώρα μας τουλάχιστον, ως "Volvo-καμπούρα". Ο λόγος είναι βέβαια προφανής...

Ο σχεδιασμός του αμαξώματος έχει πολλές επιρροές από προπολεμικά Chevrolet και Ford και λόγω του κυρτού τελειώματος της επιφάνειας στο πίσω μέρος, στην Ελλάδα του είχαν δώσει το παρατσούκλι “καμπούρα”. Κάπως άδικος χαρακτηρισμός για το μοντέλο που έβαλε τη Volvo για τα καλά στη μαζική παραγωγή, πουλώντας περισσότερα από 196.000 αυτοκίνητα σε διάστημα 12 χρόνων.

Όταν μάλιστα η εταιρεία αρχικά, με την εμφάνιση του στην αγορά, είχε στόχο να πουλήσει 8.000 αυτοκίνητα – νούμερο που καλύφθηκε από τις παραγγελίες του πρώτου κιόλας μήνα!

Αξιοσημείωτες είναι και οι “πρωτιές” που έφερε το PV444 στα θέματα τεχνολογίας, καθώς είναι το πρώτο Volvo με αυτοφερόμενο αμάξωμα και το πρώτο στον κόσμο επιβατικό με παρμπρίζ ασφαλείας!

Το Volvo PV444 στην οδήγηση του είναι ευχάριστο. Το τιμόνι είναι λιγάκι βαρύ όταν θέλεις να στρίψεις σταματημένος π.χ. στο παρκάρισμα, αλλά είναι αρκετά ακριβές και άνετο στις στροφές, κάτι άλλωστε που το χαρακτήριζε στην εποχή του.

Μόλις συνηθίσεις το συγχρόνιζε στην αλλαγή ταχυτήτων, διαπιστώνεις ότι είναι και αρκετά γρήγορο για την εμφάνισή του που σε προκαταβάλλει ότι θα οδηγήσεις “βραδύποδα”. Ένα τέλειο κλασικό αυτοκίνητο για βόλτες όλες τις εποχές, καθώς αποδείχθηκε σκληροτράχηλο στους ατελείωτους σκανδιναβικούς χειμώνες, αλλά και απολαυστικό για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη Μεσόγειο, με τα φινιστρίνια του να παίζουν το ρόλο του οικολογικού κλιματιστικού!

 

Για τους λάτρεις των αριθμών, το 444 βγαίνει από τον αριθμό των ενήλικων επιβατών που μπορούσε να φιλοξενήσει, δηλαδή 4, συν το ‘44 που ήταν η χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε.

Η Volvo, μετά την απροσδόκητη εμπορική του επιτυχία, συνέχισε να επενδύει πάνω στην “καμπούρα” του και στο επόμενο μοντέλο της που αποτελεί την εξέλιξή του. Το ανανεωμένο μοντέλο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1958 με τον κωδικό PV544.

Το PV544 δέχθηκε παρεμβάσεις και στους χώρους των πίσω επιβατών, με αποτέλεσμα να μπορεί αυτό να φιλοξενήσει 5 άτομα και το πρώτο ψηφίο από 4 να γίνει 5 δημιουργώντας τον κωδικό 544.

 

Ευχαριστώ για την οδηγική απόλαυση του αυτοκινήτου τον Πρόεδρο της ΛΕΚΑΜ κ. Γ. Τσάλιο, απο το “5th Eastern European Classic Challenge 2012”

bottom of page