top of page

Οδηγώντας το βραβευμένο

ART 12 Formula SAE

Driven

Το μονοθέσιο ξεκινάει με μία πολύ δυνατή επιτάχυνση 0-100km/h σε λιγότερο από 4sec.
Αρχικά το τιμόνι ίσως φαίνεται βαρύ αλλά απαιτεί μικρές κινήσεις και για αυτό το λόγο δεν κουράζει στην οδήγηση. Ο συμπλέκτης είναι πάνω στο τιμόνι, οπότε έχεις να χειριστείς με τα πόδια σου μόνο το γκάζι και το φρένο, όπου αυτά με την σειρά τους έχουν άμεση και σωστή απόκριση.

Το 2012 βρέθηκα μετά από προτροπή ενός καλού φίλου και χορηγού της ART (Aristotle Racing Team) στην επίσημη παρουσίαση του νέου μονοθέσιου ART12 στο χώρο του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη.Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η σωστά μελετημένη και ποιοτική παρουσίαση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με χρήση projector και όμορφα γραφικά ανάλυσης βήμα προς βήμα της προοδευτικής εργασίας της ομάδας των φοιτητών μέχρι να είναι έτοιμο το μονοθέσιο για να πάρει μέρος στους παγκόσμιους αγώνες Formula Student της νέας χρονιάς.

 

Για την ιστορία πρέπει να γνωρίζουμε ότι..

H Aristotle Racing Team (ART) δημιουργήθηκε το 2006 από φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με σκοπό την συμμετοχή στους διεθνείς αγώνες Formula Student. Αυτή η κατηγορία απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και για αυτό το λόγο η ομάδα καλείται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το μονοθέσιο χωρίς την ενεργή συμμετοχή κάποιου επαγγελματία.

 

Μετά από κοινή επιθυμία μας να βρεθούμε και να γνωριστούμε από κοντά με την ομάδα της ART βρέθηκα σε μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη,δεν είναι μόνο αξιόλογοι στην επιστήμη τους άλλα έχουν και πράγματα που σπανίζουν σήμερα όπως ήθος και καλή συμπεριφορά. Αφού μου ανάλυσαν τους στόχους της νέας αγωνιστικής περιόδου, μεταξύ σοβαρού και αστείου έδωσαν υπόσχεση ότι αν υπάρξει μεγάλη επιτυχία με το ART12 στο εξωτερικό θα διοργάνωναν μια γιορτή για να τιμήσουν τους χορηγούς στην πίστα Drive Park στο Ν.Ρύσιο όπου παραδοσιακά εκτελούν τις δοκιμές όλη τη χρονιά και εκεί θα έχω την ευχαρίστηση να οδηγήσω το ART12 σαν ένδειξη εκτίμησης.

Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτοί οι αξιόλογοι νέοι θα κατάφερναν να διακριθούν σύντομα και μάλιστα σε πίστα της Ιταλίας!

Συγκεκριμένα στην πίστα Ricardo Paletti 14-17/9/2012. Μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, μεταξύ 42 ομάδων από όλον τον κόσμο, η ομάδα ART12 κατόρθωσε να διακριθεί σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα. Πιο αναλυτικά, κατάλαβε την 3η θέση στο αγώνισμα της αντοχής και οικονομίας καυσίμου, την 4η θέση στην παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου, την 8η θέση στην επιτάχυνση, την 8η θέση στην πλαγιολίσθηση, την 9η θέση στην κοστολόγηση, την 11η στον αγώνα κατάταξης και την 16η στο σχεδιασμό με αποτέλεσμα να καταλάβει τελικά την 3η θέση στη γενική κατάταξη και να ανέβει στο βάθρο!

 

Σε κάθε διαγωνισμό, ο οδηγός κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο και είναι εκείνος που μπορεί να φέρει την ομάδα πιο κοντά στην νίκη. Αυτό το γνώριζα καλά και περίμενα να έρθουν όλα βολικά και να βρεθούμε στην πίστα για το οδηγικό feeling του ART12. 

 

Η πρώτη σου αίσθηση μπαίνοντας στο μονοθέσιο είναι η έλλειψη χώρου αφού το cockpit σε περικυκλώνει,οι ζώνες σφίγγουν δυνατά και σε κάνουν να αισθάνεσαι κομμάτι του μονοθέσιου. Όπως στα περισσότερα αγωνιστικά μονοθέσια, το οπτικό πεδίο είναι περιορισμένο και η θέση οδήγησης είναι πολύ χαμηλή. Από την στιγμή που ξεκινάει ο κινητήρας, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πίσω σου, και βάλεις την 1η ταχύτητα αφήνοντας τον συμπλέκτη συνειδητοποιείς ότι 

βρίσκεσαι σε αγωνιστικό μονοθέσιο και προετοιμάζεσαι για αυτό που πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια.

 

Το μονοθέσιο ξεκινάει με μία πολύ δυνατή επιτάχυνση 0-100km/h σε λιγότερο από 4sec. Αρχικά το τιμόνι ίσως φαίνεται βαρύ αλλά απαιτεί μικρές κινήσεις και για αυτό το λόγο δεν κουράζει στην οδήγηση. Ο συμπλέκτης είναι πάνω στο τιμόνι, οπότε έχεις να χειριστείς με τα πόδια σου μόνο το γκάζι και το φρένο, όπου αυτά με την σειρά τους έχουν

άμεση και σωστή απόκριση. Οι ρυθμίσεις που γίνονται στις αναρτήσεις σε συνδυασμό με την μετάδοση κίνησης ποικίλουν και μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την συμπεριφορά του μονοθέσιου ανάλογα με τις απαιτήσεις τις κάθε πίστας που έχεις να αγωνιστείς. Το ART12 είναι αξιόπιστο και ανταγωνιστικό σε κλειστές πίστες,είναι δε διασκεδαστικό στις στροφές με πολύ καλά κρατήματα και ιδιαίτερο ήχο.

 

ART12 Τεχνικά χαρακτηριστικά

•Honda CBR 600 RR 
•Maximum Torque : 60 Nm / 8200 RPM
•Maximum Power : 72 HP/12000 RPM
•0-100km/h : 3.7s
•Fuel : E85
•Dry Sump Lubrication System

 

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πέρα από την κατασκευή, είναι να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τις δοκιμές του μονοθέσιου. Μόνο εκεί μπορούν να βγουν όλα τα συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά του στην πίστα αφού μόνο η μοντελοποίηση μέσα από την οθόνη του υπολογιστή δεν είναι επαρκής.

Μόνο μετά από αυτό το διάστημα δοκιμών και μετά από δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου έρχεται η στιγμή όπου η ομάδα συμμετέχει και καταφέρνει τελικά να βρεθεί ανάμεσα στις 3 καλύτερες ομάδες του κόσμου!

Έτσι, πρώτη φορά μία ελληνική ομάδα ανεβαίνει στο βάθρο, έχοντας στην κατοχή της ένα ολοκληρωμένο και πετυχημένο πακέτο που περιλαμβάνει όχι μόνο την παρουσίαση του μηχανολογικού σχεδιασμού, την απόδοση,

την οικονομική ανάλυση, την παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου του μονοθέσιου αλλά και την επιτυχημένη συμμετοχή της στο αγώνισμα της αντοχής 22km. 

 

Όλα τα αγωνίσματα στην Formula Student μεταφράζονται σε πόντους. Το αγώνισμα της αντοχής με συνολικά 300 πόντους, επηρεάζει κατά πολύ την συνολική βαθμολογία της ομάδας και εξαρτάται καθαρά από τους οδηγούς, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να φτάσουν το μονοθέσιο στο έπακρον. Στην Ιταλία το 2012, οι οδηγοί της ART στάθηκαν αντάξιοι και ανταγωνιστικοί ανάμεσα σε επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, όπως και να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε εκείνη την στιγμή , δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μπούμε στην θέση αυτών των οδηγών και κατά επέκταση εκείνης της ομάδας που έδειξε σε όλους μας την θέληση και το πάθος να κάνει κανείς το όνειρο πραγματικότητα.

 

Η Ομάδα ART συνεχίζει τις δραστηριότητες της και σύντομα ελπίζουμε να έχουμε και άλλα ευχάριστα νέα που θα μας κάνουν και πάλι υπερήφανους.Τελικά δεν δίνουν μόνο μαθήματα τεχνογνωσίας και ομαδικότητας στο εξωτερικό,δίνουν και μαθήματα αξιοπρέπειας και ήθους μέσα στην πατρίδα μας που έχει γεμίσει με διάττοντες αστέρες της φιγούρας και της αχαριστίας. 

bottom of page